Zapraszam do...

czwartek, 19 września 2013

Cukinia na słodko


Dyniowy, marchewkowy to dlaczego nie cukiniowy placek? Ostatnio stała się posiadaczką dwóch wyrośniętych cukinii. Serdecznie dziękuję dla moich przyjaciół, których rodzice wyhodowali dla mnie i nie tylko dla mnie takie olbrzymy :)
Do makaronu stosuję zawsze młode wydania cukinii a tu taki mutant z dwa kilo pewnikiem. Jedna cukinia na leczo, a drugiej kawałek na placek.
Przepis jak na ciasto marchewkowe tylko zamiast marchewki cukinia :) i dodatkowo czekolada i kakao.

Przepis:
  • 4 jajka
  • 250 dkg  cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 300 dkg mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 czekolada posiekana
  • 350 dkg lub 2 szklanki startej marchewki tzn. cukinii startej na  grubych oczkach
  • 2 łyżeczka proszku do pieczenia
 Ja do dekoracji użyłam czekolady mlecznej Wedla... polewy zwykłej, gotowej jakoś nie stosuję bo lubię zwykłą czekoladę...


Olej zmiksować z cukrem, mąką, proszkiem do pieczenia, kakao a na końcu z jajkami. Potem dodać cukinię i i posiekaną czekoladę gorzką albo mleczną. Piec w temperaturze 160ºC przez około 40 minut, ale wszytko zależy od pieca, blachy...
 Smak ma czekoladowy z uwagi na dużą jego zawartość i u nam szybciutko zniknął z patery. Ale co tam nadchodzi czas dyniowo, marchewkowy...

pozdrawiam :)











7 komentarzy:

  1. Kto by pomyślał :)
    Wygląda przepysznie :)
    Buźka !

    OdpowiedzUsuń
  2. A u mnie w lodowce też leży olbrzym, więc spróbuję Twojego przepisu.Wygląda pysznie. Pozdrawiam Monika :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis, pierwszy raz widze takie zastosowanie "ogorasa" :O)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cukinie uwielbiamy,od dawna.Lecz zawsze na słono,w cieście naleśnikowym.Taki przepis,wygląda bardzo ciekawie:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Rozpieszczasz nas kulinarnie:-)
    Pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  6. wiele razy spotkałam się z tym przepisem i coś ciągle nie miałam okazji go wypróbować :( albo nie mam cukinii, albo zapominam, że moge ją na słodko przerobić - chyba zaraz to sobie gdzieś zanotuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. witaj, abażur o który pytałaś (foremka do babeczki ocynkowana) ma średnicę 30 cm, zapraszamy do sklepu Pozdrawiam Gosia

    OdpowiedzUsuń

Miły gościu! Dziękuję za wizytę i pozostawienie po sobie śladu :) Zapraszam do obserwowania mojego bloga.