Zapraszam do...

środa, 27 listopada 2013

Marchewkowo


Marchewkowe ciasto jest hitem od kilku lat. Ja jakoś na dyniowym poprzestałam i nie było mi pod drodze z marchewkowym. Ale to się zmieniło ostatnio, pokonałam lenistwo i oto efekt moich cukierniczych działań. Ciasta starczyło na okrągłą formę i muffinkowe wsparcie - tak na próbę :)
 Przepis jest łatwy, z olejem zamiast masła czy margaryny, z cynamonem...

Przepis:
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki startej marchewki -na drobnych oczkach tarki - u mnie była to tarka w robocie :)  tak wychodzi, że są to 3 duże marchewki, po utarciu trzeba odcisnąć sok)
  • 2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
 Ja do dekoracji użyłam siekanych daktyli, płatków migdałowych i czekolady mlecznej Wedla... polewy zwykłej, gotowej jakoś nie stosuję bo lubię zwykłą czekoladę...

 
Za kilka dni kończy się moje mini -candy...zapraszam TUTAJ

Jak to się robi:Robotem. :))
Jajka z cukrem ubijamy w robocie - robot ubija a ty rozmyślasz, potem jak masa jajeczno-cukrowa jest puszysta to dodajesz olej - a robot to pięknie miesza...gdy wymiesza dodaję mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. A na końcu startą marchewkę i mieszamy, tzn. robot miesza...
Potem do foremki, albo papilotek muffinkowych.
Pieczemy w temperaturze 180 °C tak około 40 - 50 minut ciasto w foremce, a muffinki krócej. Trzeba obserwować - około 30 minut.

Syn starszy jest w fazie wzrostu i głównie je więc pokonał muffiny w kilka chwil, nam do kawy zostało okrągłe ciasto z formy...
Jakby ktoś pytał o papilotki- z Netto, fajne piknikowe wzorki, ja wybrałam kratki ale były też kropki, kratki...

pozdrawiam







14 komentarzy:

  1. Ale mi narobiłaś ochoty też się przymierzam do tego ciasta i chyba je w niedzielę zrobię:)Dzięki za przepis!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mi też narobiłaś ochoty na takie ciasto!! Mniam!!
    Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak, marchewkowe sprawdza się zawsze:-) Dekoracja pyszna!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ciasto marchewkowe. Twoje babeczki smakowite;))

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedyś zrobiłam ciasto marchewkowe, niedawno próbowałam u koleżanki i jest fantastyczne, moje dzieciaki się zajadały, ale lepiej nie mówić im, że to marchewkowe ciasto :D

    OdpowiedzUsuń
  6. U nas też wszyscy uwielbiają marchewkowe! Dodatkowo przekładam je kremem karpatkowym - niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To mój ulubiony krem..dzięki za podpowiedź :) pozdrawiam

      Usuń
  7. skorzystam z przepisu:) ja uwielbiam, ale moja rodzina do ciasta marchewkowegojeszcze nie przekonana.Moze w takiej wersji....

    OdpowiedzUsuń

Miły gościu! Dziękuję za wizytę i pozostawienie po sobie śladu :) Zapraszam do obserwowania mojego bloga.